top of page
Kernactiviteiten kennisplatform kennis delen gaswinning Groningen.jpg

Over ons

Het Kennisplatform verzamelt en deelt kennis en onderzoek dat relevant is voor sociaal-maatschappelijk beleid in het Groningse gaswinningsgebied. We brengen mensen en kennis samen. Daarmee draagt het Kennisplatform indirect bij aan de voortdurende verbetering van beleid. We streven naar een samenleving waar industrie, staat en maatschappij in harmonie zijn. 

Het Kennisplatform is onafhankelijk. We behartigen geen belangen en kiezen geen positie in beleidskwesties. Onze rol is om samen met de belanghebbenden (wetenschappers, beleidsmakers, burgers, professionals en bestuurders van (maatschappelijke) instellingen), de beste kennis op dit gebied te verzamelen, duiden en doeltreffend te verspreiden. We zijn toegankelijk en staan open voor iedereen die geïnteresseerd is in of wil bijdragen aan de ontwikkeling van kennis over de maatschappelijke kwesties in Groningen. We hebben een open houding naar de verschillende en vaak tegengestelde belangen die spelen in het gaswinningsdossier. 

Ons doel is het creëren van aandacht voor de sociaal-maatschappelijke impact in het mijnbouwbeleid. Rond dit doel stimuleren we samenwerkingsverbanden, co-creatie en een divers netwerk.

 

Voor de langere termijn reikt onze ambitie verder dan Groningen. We willen met de ervaringen, inzichten en kennis uit het 'gaswinningsdossier Groningen' ook bijdragen aan beleid met betrekking tot de maatschappelijke gevolgen van mijnbouw elders in Nederland, Europa en de rest van de wereld. De provincie Groningen ondervindt die effecten nu maar deze kunnen elders wellicht voorkomen worden. Daarnaast willen wij ons als Kennisplatform inzetten voor transities na rampen en het voorkomen van slow onset disasters. Terwijl er over de hele wereld nog heel veel fossiele energie wordt gewonnen wil de provincie voorop gaan lopen in de transitie naar duurzame(re) energie. De inzichten en lessen van deze transitie in Groningen kunnen gebruikt worden binnen en buiten de provincie.

 

N.B. Het kennisplatform is geen onderzoeksinstituut en voert geen ‘primair’ onderzoek uit dat nieuwe inzichten geeft. Het kennisplatform voert wel ‘secundair’ onderzoek uit dat gebruik maakt van bestaande kennis om overzichten te geven en kennis te duiden.

Het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen heeft verschillende kerntaken: 

  • Het verzamelen, overzichtelijk maken en duiden van kennis

  • Het creëren van een overzicht van kennislacunes

  • Het delen van kennis en publiek maken van resultaten

Verschillende activiteiten dragen bij aan het vervullen van deze kerntaken. 

Kennisoverzicht 

We schrijven en publiceren om het jaar een kennisoverzicht. Deze geeft op een toegankelijke manier de huidige stand van kennis weer over de maatschappelijke gevolgen van de gaswinning en de aardbevingen in Groningen. 

Evenementen

Met het organiseren van openbare bijeenkomsten brengen we onderzoekers, bewoners, professionals, ondernemers en bestuurders samen die betrokken zijn bij het genereren van onderzoek en kennis gerelateerd aan de hoofdthema’s van het Kennisplatform. Dit doen we bijvoorbeeld in de vorm van een kenniscafé, waarbij in een informele setting kennis wordt gedeeld en er de mogelijkheid is tot netwerken of bijvoorbeeld in de vorm van een online webinar. 

 

Kenniscongres

Ieder jaar organiseren wij een openbaar congres, toegankelijk voor een breed publiek van bewoners tot deskundigen. Er wordt zowel bestaande als nieuwe kennis over het Groningse gaswinningsdossier gedeeld.

Kennisloket

Naast het actief organiseren van kennisbundeling en kennisoverdracht, is het Kennisplatform ook bereikbaar voor belanghebbenden om op verzoek vragen te beantwoorden. Het Kennisplatform fungeert als een kennisloket binnen het netwerk. Binnen deze functie passen verschillende activiteiten voor het Kennisplatform.

  • We zijn beschikbaar voor consultaties voor partijen binnen het netwerk.

  • We verzorgen op verzoek lezingen, bijvoorbeeld om de resultaten uit het kennisoverzicht te presenteren.

  • We organiseren critical reviews. Dit zijn open dialogen tussen wetenschap, bestuur, professionals en samenleving, waarmee onderzocht wordt of er kennis beschikbaar is, of deze kennis bruikbaar is en of en hoe deze kennis toegepast wordt.       

bottom of page