Overzicht Stakeholders en begrippen
Platform voor professionals die werken binnen het gaswinningsdossier.
ACVG – Adviescollege Veiligheid Groningen
Geeft advies over te gebruiken kaders, richtlijnen, methoden en modellen in de versterkingsoperatie in Groningen.
CBS – Centraal Bureau voor de Statistiek
Een autonoom bestuursorgaan dat statistieken verzamelt over een breed scala aan belangrijke maatschappelijke onderwerpen via eigen enquêtes en bestaande registers van de overheid en bedrijven.
Commissie Bijzondere Situaties
(Nu: Vangnet Bijzondere Situaties)
Een onafhankelijke organisatie die sinds 2014 dient als vangnet voor bewoners die ernstige schade en/of versterking oplopen in combinatie met andere financiële en/of medische problemen als gevolg van gaswinning.
CVW – Centrum Veilig Wonen
Een door de NAM opgericht particulier bedrijf dat tussen 2014 en 2019 actief was om onafhankelijk van de NAM schadeclaims te behandelen en te beoordelen en de versterking van gebouwen uit veiligheidsoverwegingen uit te voeren. Later hebben de TCMG, IMG en NCG zich de meeste taken toegeëigend.
Dorpenaanpak
Een gebiedsgerichte aanpak van de versterking per dorp. Dit betekent dat er bij de versterking niet alleen wordt gekeken naar individuele panden, maar dat er een bredere kijk is op de behoeften van het gebied (inclusief onder andere infrastructuur, sociale cohesie en de uitstraling van het dorp). Op dit moment wordt deze aanpak uitgevoerd in Garrelsweer, Leermens, Wirdum en Zeerijp.
EBG – Economic Board Groningen
Draagt bij aan economische ontwikkeling in de provincie Groningen (werkgelegenheidsontwikkeling en bedrijvigheid).
EBN – Energie Beheer Nederland
Een energiebedrijf in staatseigendom dat werkt op drie kerngebieden: de gastransitie, de warmtetransitie en CO2-afvang, en transport- en opslagsystemen.
Informatiepunt voor bewoners over schade aan monumentale of karaktergevende
panden.
Verantwoordelijk voor het beleid omtrent cultureel erfgoed Groningen.
EZ – Ministerie van Economische Zaken
Ministerie van Economische Zaken
Gasgebouw
Een publiek-private samenwerking met meerdere rechtspersonen, waaronder de NAM, EBN en EZK, die gezamenlijk strategische beslissingen namen over de gaswinning.
GBB – Groningen Bodem Beweging
Een sociale beweging die aandacht vraagt voor de aardbeving-en-gaswinning problematiek in de regio. Ze helpen mensen die beïnvloed worden door de gaswinning door informatie te geven en op te komen voor de bewoners.
Gemeenten
Onderstaande vijf gemeenten vallen onder de aardbevingsgemeenten. Deze gemeenten zijn opdrachtgever van de NCG:
Bovenstaande gemeenten vallen samen met de twee onderstaande gemeenten onder het effectgebied van het IMG van de bodembeweging door gaswinning uit het Groningenveld en de gasopslag in Norg en Grijpskerk.
De maatregelen in Nij begun hebben betrekking op alle bovenstaande gemeenten, samen met onderstaande.
Groninger Gasberaad
Een collectief van maatschappelijke organisaties, elk gericht op betrokkenheid van bewoners en organisaties bij het plannen en uitvoeren van activiteiten op het gebied van schade, versterking en toekomstperspectief voor Groningen.
GGD – Gemeentelijke Gezondheidsdiensten
Een regionale Nederlandse instantie voor volksgezondheid. De GGD valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Groninger Dorpen zet zich in voor de leefbaarheid op het platteland en komt op voor de belangen van dorpsbewoners en helpt om die belangen te materialiseren.
Gronings Perspectief
Een onderzoeksgroep van de Rijksuniversiteit Groningen die sinds 2016 onafhankelijk de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van de bevolking met betrekking tot de aardbevingen monitort.
GVA – Geestelijke Verzorging Aardbevingsgebied Groningen
Professionals die een luisterend oor bieden en werken aan veerkracht en regie.
IMG – Instituut Mijnbouwschade Groningen
Een onafhankelijke overheidsorganisatie (onder het ministerie van Economische Zaken en sinds 2024 Binnenlandse Zaken en Koningkrijksrelaties) die verantwoordelijk is voor de afhandeling van verschillende claims in Groningen die verband houden met de gaswinning sinds 2020. Hieronder vallen claims met betrekking tot fysieke schade, immateriële schade en waardevermindering van onroerend goed. Daarnaast worden ook 'acuut onveilige situaties' gemeld bij IMG.
Immateriële schaderegeling
Een compensatieregeling die door de IMG is ingevoerd voor inwoners die in het aardbevingsgebied wonen of hebben gewoond. Met deze regeling. De IMG compenseert financieel de psychologische, emotionele en andere immateriële gevolgen die bewoners kunnen ondervinden als gevolg van de aardbevingen en de bijkomende stress, angst, verlies van levenskwaliteit of verstoring van het dagelijks leven. Eerst konden alleen inwoners boven de 18 jaar een aanvraag indienen, maar vanaf oktober 2023 is de compensatie ook beschikbaar voor mensen onder de 18 jaar.
KEM – Kennisprogramma over de Effecten van Mijnbouw
Het KEM is ingesteld door de minister van Economische Zaken en Klimaat om het inzicht in de mijnbouwactiviteiten en de reactie op de ondergrond te vergroten.
Het kennisplatform BuildinG is in 2017 opgericht en focust zich op kennisontwikkeling met betrekking tot toekomstbestendig bouwen en versterken.
KNMI – Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut
Het nationale kennis- en datacentrum voor weer, klimaat en seismologie.
Libau
Een onafhankelijke kennisorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed in Groningen en Drenthe.
De Mijnraad
Een adviesorgaan van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Zij geven advies over voorgesteld beleid of wijzigingen in wet- en regelgeving op het gebied van mijnbouw.
NAM – Nederlandse Aardolie Maatschappij
en bedrijf opgericht in 1947 door Royal Dutch Shell en het Amerikaanse bedrijf ESSO, dat zich bezighoudt met gas- en oliewinning op Nederlandse bodem en het Nederlandse continentale plat.
De Nationale ombudsman doet doorlopend onderzoek naar de situatie rondom het Groningenveld. De ombudsman komt op voor de belangen van burgers en helpt overheden met gevraagd en ongevraagd advies hun dienstverlening verbeteren.
NCG – Nationaal Coördinator Groningen
Een overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de versterking van woningen en andere gebouwen (zoals kerken en scholen) in Groningen om de veiligheid volgens veiligheidsnormen te waarborgen. De NCG valt onder de Rijksoverheid en werkt samen met de vijf getroffen gemeenten in Groningen en de Provincie Groningen om de versterkingsoperatie te coördineren en uit te voeren.
Nij Begun
Nieuw Begin - Een 50-puntenplan voor de toekomst van de regio gepubliceerd in 2023. Het werd door het kabinet aan de regering gepresenteerd als reactie op het PEAG-rapport. Het bevat maatregelen op het gebied van schade, versterking, duurzaamheid en sociaal en mentaal welzijn. Daarnaast wordt een economische agenda voorgesteld, waarbij Groningen een centrale rol krijgt op het gebied van energie, gezondheid en (agrarische) innovatie.
NPG – Nationaal Programma Groningen
Een samenwerkingsprogramma tussen de Rijksoverheid, de Provincie Groningen en betrokken gemeenten met als doel te investeren in de toekomst van Groningen door samen te werken met inwoners en bedrijven.
OBG – Ondersteunend Bureau Gaswinning
Ondersteunt de gemeenten en Provincie in het aardbevingsgebied met vraagstukken rondom de gaswinning.
Parlementaire enquête aardgaswinning Groningen
Een onderzoek naar de manier waarop er is omgegaan met de gaswinning in Groningen. Een door de Tweede Kamer ingestelde commissie onderzocht dit van februari 2021 tot februari 2022 door inzage in documenten en door middel van interviews en openbare hoorzittingen onder ede met een breed scala aan belanghebbenden, waaronder vertegenwoordigers van overheidsinstanties, oliemaatschappijen en maatschappelijke organisaties. Hierdoor kreeg de commissie een goed beeld van de besluitvorming rond de gaswinning en de gevolgen daarvan.
De provincie is betrokken bij overleggen tussen Rijk en gemeenten over schadeafhandeling en versterking en is uitvoerder van een aantal subsidieregelingen binnen het kader van de gaswinning. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het Agro- en mkb-programma.
RvS – Raad van State
De hoogste algemene bestuursrechter van Nederland en adviseur over wetgeving.
SNN – Samenwerkingsverband Noord-Nederland
Voert verschillende subsidieregelingen uit, voor mensen in het aardbevingsgebied die te maken hebben met schade en versterking.
SodM – Staatstoezicht op de Mijnen
Een regelgevende instantie (onder EZK) die verantwoordelijk is voor het toezicht op de menselijke veiligheid en ecologische kwaliteit bij de productie van energie en het gebruik van de ondergrond, met een adviserende rol over mijnbouwactiviteiten aan het ministerie voor Klimaat en Groene Groei en de Staatssecretaris Herstel Groningen.
SPG – Sociaal Planbureau Groningen
Een onafhankelijk kenniscentrum voor maatschappelijke vraagstukken in de regio. Ze werken voor gemeenten, provincies, maatschappelijke organisaties, ondernemers en inwoners aan relevante thema's zoals armoede, aardbevingen, de energietransitie en meer.
Onafhankelijk en gratis steunpunt voor bewoners die schadelijke gevolgen ondervinden van de mijnbouwactiviteiten in Groningen.
Tcbb – Technische commissie bodembeweging
Een onafhankelijke commissie die adviseert over het verband tussen winning van delfstoffen en bodembeweging.
TCMG – Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen
Een tijdelijke commissie die tussen 2018 en 2020 verantwoordelijk was voor de afhandeling van schadeclaims in de overgang van de privaatrechtelijke afhandeling van schadeclaims door CVW/NAM naar de publiekrechtelijke afhandeling van schadeclaims door IMG.
Toukomst
Gronings voor 'toekomst' - Een programma in het kader van het NPG waarin bewoners werd gevraagd ideeën in te dienen voor de toekomst van Groningen. Op basis van de stemmen van de bewoners en de projectideeën adviseerde een panel van 20 Groningers de besturen van het NPG welke projecten opgenomen moesten worden en hoe de beschikbare fondsen (100 miljoen euro) verdeeld moesten worden, wat resulteerde in het Toukomst Programma. Momenteel worden de projecten in dit programma uitgevoerd.
TwG – Tijdelijke Wet Groningen
Een tijdelijk wettelijk kader om het herstel en de vergoeding van mijnbouwschade en het herstel van gebouwen in Groningen naar nationale veiligheidsnormen te regelen.
Typologieaanpak
Een benadering van versterking waarbij huizen van een vergelijkbaar type een gestandaardiseerde beoordeling krijgen.
Versterking
Het proces van het versterken van gebouwen volgens veiligheidsnormen, in dit geval als gevolg van door gaswinning veroorzaakte aardbevingen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door gevaarlijke objecten (zoals schoorstenen) te verwijderen, steunbalken of staalconstructies te plaatsen of constructies (zoals muren, daken en vloeren) aan elkaar te bevestigen.
VRG – Veiligheidsregio Groningen
Samenwerkingsverband tussen verschillende diensten, zoals de politie en brandweer.
Waardedalingsregeling
Een regeling die vanaf 2021 door het IMG is uitgevoerd om huiseigenaren in het gaswinningsgebied te compenseren voor dalende huizenprijzen als gevolg van gaswinningsproblemen.
Wisselwoningen
Deze huizen worden speciaal gebouwd om bewoners te huisvesten die hun huis moeten verlaten terwijl versterkingsmaatregelen worden geïmplementeerd of wanneer bewoners acuut hun huis moeten verlaten om veiligheidsredenen. De huizen worden meestal gebouwd aan de rand van dorpen en steden. De kwaliteit van de gebouwen varieert, ze zijn niet bedoeld voor permanent verblijf en zijn vaak containerachtig.