top of page
Gaswinning aardbevingen Groningen versterking samenwerking Kennisplatform en Dagblad van het Noorden 'Het Nieuwe Noorden'.jpg  Het nieuwe noorden, groningen, groninger gasveld, gemeente groningen gaskraan dicht, effectgebied, gemeente groningen, provincie Groningen, vertrouwen, erkenning, toekomstbeeld, inwoners, veiligheid, energie, overheid, gaswinningsgebied

'Het Nieuwe Noorden'

 

In samenwerking met het Dagblad van het Noorden werkte het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen in 2021 aan een multimediaproject over de toekomst van het gaswinningsgebied: 'Het Nieuwe Noorden'. Met dit project wilde het Kennisplatform een dialoog stimuleren over de toekomst van een gebied dat weliswaar zwaar belast is door de gaswinningsproblematiek, maar dat ook veel waarde en potentie heeft. Door de samenwerking met het Dagblad van het Noorden hoopten we een breed publiek te bereiken en te betrekken bij deze dialoog.

Het Nieuwe Noorden richte zich in haar blik op de toekomst van het gaswinningsgebied op vier thema's: het landschap, de economie, de energietransitie en leefbaarheid en vertrouwen. Het betrefde uitgebreide online artikelen, longreads, ondersteund met beeldmateriaal en voorzien van vele relevante verwijzingen, en beknoptere artikelen in de zaterdageditie van het Dagblad van het Noorden. Bij elk (online) artikel werd verwezen naar verdiepend materiaal, zoals (wetenschappelijke) onderzoeken en rapporten. 

De longreads dienden ook als inspiratiebron voor de discussie over de Omgevingsvisie op het platform Stem van provincie Groningen van de Provincie Groningen.  

Leefbaarheid en vertrouwen

'In de ziel geraakt. Als mijnbouw een bom onder je bestaan legt. De parallellen tussen het mijnwerkersstadje Kiruna in Zweden en het verscheurde Groningen.'

Op 26 juni 2021 verscheen de vierde longread van Het Nieuwe Noorden: 'In de ziel geraakt'. In deze longread bespreekt Maaike Borst de thema's leefbaarheid en vertrouwen door de vergelijking te maken tussen Groningen en Kiruna (Zweden).

 

Energietransitie

'Worstelen met zon en wind. Transitiepijn in Groningen'

Op 29 mei 2021 verscheen de derde longread van Het Nieuwe Noorden: 'Worstelen met zon en wind. Transitiepijn in Groningen'. In deze longread richt Gerdt van Hofslot zich op het thema van de 'energietransitie en de weerstand hiertegen'.

Economie

'Groningen hoofdstation van Nederlandse economie'

Op 24 april 2021 is de tweede longread van Het Nieuwe Noorden verschenen: 'Groningen hoofdstation van Nederlandse economie'. In deze longread richten Frank von Hebel en Gerdt van Hofslot zich op de thema's 'economie, werkgelegenheid en kennis'.

  • Opnieuw verscheen er een artikel in de zaterdageditie (24 april 2021) van het Dagblad van het Noorden. 

  • De volledige versie van de longread is online beschikbaar en vrij toegankelijk.

  • In het voorartikel 'Genoeg werk na dichtdraaien gaskraan' op de site van het Dagblad van het Noorden kreeg u op vrijdag 23 april alvast een voorproefje van de tweede longread.

Landschap

'Een nieuwe toekomst voor Groningen'

Op 27 maart 2021 is onder de vlag van het Nieuwe Noorden de eerste van vier longreads verschenen: 'een nieuwe toekomst voor Groningen'. In deze eerste longread richt Mannus van der Laan zich op het thema 'landschap'. ​ 

  • Er verscheen een artikel in de zaterdageditie (27 maart 2021) van het Dagblad van het Noorden. 

  • De volledige versie van het artikel is online beschikbaar en vrij toegankelijk.

  •  Deze route volgde Mannus van der Laan door het Groninger landschap. 

  • In de podcast Hongerige Wolf van het Dagblad van het Noorden krijgt u vanaf donderdag 25 maart alvast een voorproefje van deze eerste longread. De podcast kunt u ook luisteren via de website van het Dagblad van het Noorden en via verschillende podcast apps. 

Landschappen van het NoordenHongerige Wolf
00:00 / 18:53
bottom of page