top of page

Pohang en Groningen 

28 november 2019

Eind november gingen we in gesprek met een delegatie uit Pohang, Zuid-Korea, bestaande uit onderzoekers, beleidsmakers en een maatschappelijk werker. De stad in het zuidoosten van Zuid-Korea, ruim 2 keer zo groot als Groningen, is 2 jaar geleden getroffen door een aardbeving met een magnitude van 5.5 op de schaal van Richter. 

In Pohang ontstond de aardbeving niet door gaswinning maar mogelijk door geothermie. Geothermie maakt gebruik van het in de diepe ondergrond aanwezige warme water. Toch zijn er overeenkomsten. In Pohang zijn bijna 2000 huizen beschadigd na de beving. Ze vertelden dat nu, 2 jaar later, nog honderden mensen in een tijdelijke opvang zitten omdat hun huizen niet veilig zijn. Ook in Pohang kampen bewoners met onzekerheid, frustratie en wantrouwen in de overheid, gezien de reactie op de bevingen.

De delegatie kwam hier om te leren van de aanpak in Groningen. Ze zijn vooral benieuwd naar de impact van de bevingen op mensen, hoe de overheid en NAM omgaan met de bevingsrisico’s en de juridische afhandeling van schade.

We houden contact met de groep in Zuid-Korea om elkaar, wanneer nodig, van informatie te voorzien.

bottom of page